Innovation & Forskning

Ny behandling för hjärtsvikt härmar effekten av träning

En möjlig ny behandling för hjärtsvikt härmar effekten av träning och triggar hjärtats muskler att växa visar ny djurstudie.

Denna blodgrupp har lägre risk för hjärtattack

Enligt forskning som presenteras vid en årlig hjärtsjukdomskonferens i Paris är det en särskild blodgrupp som ger lägre risk för till exempel hjärtattack. Än är det oklart vad som gör denna blodgrupp speciell men forskare bakom studien presenterar sina teorier.

Ny svensk metod hittar förträngda blodkärl

Forskare vid Skånes universitetssjukhus har i ett skandinaviskt samarbete upptäckt ett nytt sätt att hitta förträngda blodkärl i hjärtat som leder till hjärtinfarkt och måste opereras.

Viagra kan ha en livsförlängande effekt

Vanliga läkemedel som hjälper män med impotensbesvär kan ha en livsförlängande effekt på patienter som drabbats av hjärtinfarkt – även kvinnliga patienter, enligt forskning från Karolinska Institutet.

Kvinnor råkar lättare ut för en andra hjärtinfarkt

Det är inte ovanligt att personer som fått hjärtinfarkt drabbas på nytt. Färska siffror från Luleå universitet visar att kvinnor som får en andra hjärtinfarkt får den betydligt tätare inpå den första än vad män får.

Global trend: Julstress och hjärtattack

Varför är hjärtattacker vanligare orsak till dödsfall under just julledigheten? Det var tidigare trott att det hade med vinterkylan att göra men forskare i Australien kommer med en annan teori.

Intensiv behandling kan rädda hundratusentals liv

Idag är det standard att behandla högt blodtryck med medicin tills det kommer under 140 mmHg. Om målet istället var ännu lägre, 120 mmHg, skulle hundratusentals liv räddas visar en ny rapport.

Spår av hjärtattack kan lagras i generna

Både arv och miljö påverkar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Nu visar svenska forskare att en hjärtinfarkt kan påverka generna tillbaka.

Nya rön: för lite sol dåligt för hjärtat

Vi har varnats för riskerna med för mycket sol. Regeringen har föreslagit 18-årsgräns på solarier för att skydda oss mot hudcancer. Men vi ska inte glömma solens positiva hälsoeffekter menar forskare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Meldonium får idrottare att falla som dominobrickor

Sedan läkemedlet Meldonium förbjudits bland idrottare av WADA (World Anti-Doping Agency) vid årsskiftet har flera stora sportstjärnor ertappats för doping. Här är allt du behöver veta om Meldonium.

Kolesterol-bomb ökar inte risken för hjärtattack

Mat med mycket kolesterol som ägg ger inte högre risk för hjärtattack visar ny, finsk studie.

Veckor innan hjärtattack syns varningstecken

Varningssignaler inför en hjärtinfarkt kan komma veckor innan själva attacken visar en ny studie från USA.

Sänk ditt blodtryck med hjälp av mobilen

I en ny studie från Göteborgs universitet fick patienter med högt blodtryck hjälp i mobilen.

Stamceller kan förebygga hjärtinfarkt

En ny studie vid Lunds universitet visar att stamceller kan ha förmågan att reparera skadade blodkärl. Upptäckten kan leda till effektivare metoder för att förebygga hjärtinfarkt.

Högt kolesterol minskar risken för typ 2-diabetes

Höga nivåer av det farliga kolesterolet ökar risken rejält för hjärt- och kärlsjukdom. Men minskar även risken för diabetes typ 2.

Mycket bastande minskar risk för hjärtsjukdom

Nu finns det ännu ett skäl till att låta svetten rinna i varma bastubad. Finnarna har nämligen hittat ett samband mellan antal bastubad och minskad risk för hjärtsjukdom.

Ett glas vin – inte längre bra för hjärtat

Du har säkert hört att rödvin är bra för hjärtat. Och kanske dricker du ett glas med gott samvete. Men idag släppts en stor studie som kommer att göra många vinälskare besvikna.

Kvinnor har sämre prognos vid hjärtstopp

Under de första timmarna efter ett hjärtstopp så har kvinnor och män lika stor chans att överleva. Men senare ser prognosen sämre ut för kvinnor. Detta enligt en ny studie.

Hjärtinfarkterna fortsätter minska

Antal hjärtinfarkter minskar i Sverige. Detta enligt nya siffror Socialstyrelsen.

Olivolja extra bra för dig med hjärtproblem

Det är sedan tidigare känt att det finns många hälsofördelar med olivolja. Men nu visar ny forskning att olivoljan även är extra bra för ett hjärta med extra behov.