Nya rön: för lite sol dåligt för hjärtat

Vi har varnats för riskerna med för mycket sol. Regeringen har föreslagit 18-årsgräns på solarier för att skydda oss mot hudcancer. Men vi ska inte glömma solens positiva hälsoeffekter menar forskare vid Karolinska universitetssjukhuset.


Hjärta runt solenNästan 30 000 kvinnor följdes under 20 år och fick svara på frågor om sina solvanor. Med hänsyn till deras svar delades kvinnorna in i tre grupper, de som solade mycket, måttligt och nästan inte alls. De kvinnor som solade mycket hade som väntat ökad risk för hudcancer. Men mer oväntat var de negativa hälsoeffekterna av att inte sola. För de kvinnor som höll sig undan solen ökade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med hela 60%. Tidigare studier har visat att för lite sol leder till brist på vitamin D och det kan ha som följd att öka förkalkning i kärlen.

Alltså lagom är bäst menar forskarna. De rekommenderar att sitta i solen en kort stund mitt på dagen utan att använda solskyddsfaktor. Det är viktigt att inte bli bränd men med Sveriges vårsol är det ingen större risk för det.