Global trend: Julstress och hjärtattack

Varför är hjärtattacker vanligare orsak till dödsfall under just julledigheten? Det var tidigare trott att det hade med vinterkylan att göra men forskare i Australien kommer med en annan teori.


Forskare i USA har tidigare visat att hjärtattacker ökar runt julledigheten, efter julafton och fram till den första veckan i januari. Dödlighet på grund av alla olika orsaker är generellt högre under vinterhalvåret och det ansågs som en trovärdig förklaring.

Men på det södra halvklotet syns samma trend trots att det är sommar där under julledigheten.

Forskare i Australien och Nya Zeeland har kunnat skilja ”vinter-effekten” från ”jul-effekten” genom att studera över 700 000 dödsfall under en 25-års period på södra halvklotet.

Resultaten visar att jultiden kommer med en 4,2 procent ökning i dödsfall på grund av hjärtattack. Dessutom är genomsnittsåldern för de som dör i hjärtattack vid jul lite lägre, 76 år, jämfört med resten av året, 77 år.

Forskarna bakom studien menar därför att det förmodligen är flera faktorer kring just julfirandet som orsakar ökningen, inte vädret.

Dels julstress och konsumtion av mer alkohol och fet mat än vanligt. Men även tillgång till sjukhus i lägre utsträckning och mindre vårdpersonal under ledigheten. De som reser under julen har heller inte tillgång till sin vanliga vårdplats och kanske drar sig från att söka vård i en annan stad.