Denna blodgrupp har lägre risk för hjärtattack

Enligt forskning som presenteras vid en årlig hjärtsjukdomskonferens i Paris är det en särskild blodgrupp som ger lägre risk för till exempel hjärtattack. Än är det oklart vad som gör denna blodgrupp speciell men forskare bakom studien presenterar sina teorier.


Personer med blodgrupp O kan ha lägre risk för hjärtattack enligt en ny meta-analys av 11 tidigare studier på hjärt- och kärlsjukdom. I studierna har sammanlagt 1,3 miljoner människor deltagit.

Resultaten visar att personer med icke-O blodgrupp, alltså alla andra blodgrupper, har 9 procent högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtsvikt och blodpropp men speciellt hjärtattack.

Varför en viss blodgrupp är kopplat till hög eller låg risk för hjärt- och kärlsjukdomar är ännu okänt men ytterligare studier har påbörjats för att få en bättre förståelse för mekanismerna.

Tidigare studier har dock visat följande, vilket kan ge en förklaring:

  • Personer med icke-O blodgrupp har högre koncentration av ett ämne i kroppen som hjälper att levra blodet, något som även kopplats till ökad risk för blodpropp.
  • Personer med icke-O blodgrupp, speciellt A, har högre kolesterolvärde.
  • Personer med icke-O blodgrupp har högre nivåer av inflammatoriska ämnen som är kopplade till sämre prognos vid hjärtsjukdom.

– I framtiden bör blodgrupp vara en del av riskanalysen för förebyggande insatser mot hjärt- och kärlsjukdom, tillsammans med kolesterolvärden, ålder, kön och blodtryck. Det kan vara så att personer med A-blodgrupp bör ha en lägre behandlingströskel för blodfetter och högt blodtryck, till exempel säger Tessa Kole, huvudförfattare bakom den senaste studien, i ett pressmeddelande.