Har du en sund vilopuls?

Att kontrollera och hålla nere vilopulsen kan göra så att människan kraftigt minskar risken att dö i hjärtinfarkt. Se om din vilopuls ligger på en bra nivå och hur du räknar ut din vilopuls.

Två fingrar som kollar vilopulsen på handleden. Ett bra och enkelt sätt att ta vilopulsen på.


Enkelt sätt att ta pulsen

Det finns flera områden där pulsådran är lätt att komma åt, bland annat på halsen strax under käkbenet och örsnibben, alternativt vid handleden.

Tänk på att du ska undvika att använda tummen då tummens fingertopp har en stark egen puls. Om du har svårt att hitta pulsådran, testa att flytta på fingrarna en liten bit tills du hittar den.

Räkna sedan pulsen under 30 sekunder medan du har en klocka som kontrollerar tiden, multiplicera sedan med två så du får ihop den sammanlagda pulsen för en minut.

Idag finns det även bra appar som räknar ut vilopulsen åt dig och påminner dig även om att kolla pulsen till och från.

Utgå från vilopulsen

Vilopulsen är den puls du har när du är avslappnad. Den visar hur du mår och hur effektivt hjärtat pumpar ut blod i din kropp. Vilopulsen varierar mellan olika åldrar, kön och hur vältränad du är.

Vilopuls-tabell för kvinnor

Vilopuls-tabell för män

Tabell som visar hur sund din vilopuls är beroende på hur gammal du är.

Vilopulsen – annorlunda för barn

Småbarn och bebisar under ett år kan ha en högre puls, upp till 160 slag per minut. Större barn under 10-års ålder kan ha en puls som slår 110–140 slag per minut medan de som är mer än tio år hamla har en mer stabil puls på cirka 60–80 slag per minut.

Studie

En norsk studie från 2010 visade att fysisk träning ger mer effekt än vad man tidigare trott. Den slog bland annat fast att risken att dö av bland annat hjärtinfarkt och kärlkramp ökar med 18 procent för varje tio slag högre vilopuls.