Spår av hjärtattack kan lagras i generna

Både arv och miljö påverkar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Nu visar svenska forskare att en hjärtinfarkt kan påverka generna tillbaka.


En man har bröstsmärtor och håller två händer över hjärtat.Gener ärver vi av våra föräldrar men miljöfaktorer vi utsätts för under hela livet kan förändra vilka gener som är aktiva eller avstängda. Det kallas epigenetiska förändringar och sker genom en kemisk tagg som markerar vilka gener som ska slås på och av.

Forskare vid Uppsala universitet har undersökt epigenetiska förändringar hos människor som haft en hjärtinfarkt.

Resultaten visar att det sker flera epigenetiska förändringar hos personer som har haft en hjärtattack, speciellt gener som är kopplade till hjärt- och kärlsjukdomar.

Ett naturligt skydd

–Under en hjärtinfarkt signalerar kroppen genom att vissa gener aktiveras. Detta naturliga skydd leder till att vi bättre klarar att hantera det akuta sjukdomsförloppet, samt att återställa kroppen efter den skada som en hjärtinfarkt orsakar, förklarar Åsa Johansson, vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, i ett pressmeddelande.

Men fortsatt forskning behövs för att förstå om förändringarna bidrog till utvecklingen av sjukdomen eller om de lever kvar som minnen av hjärtinfarkten och fortsatt påverkar patienten.