Meldonium får idrottare att falla som dominobrickor

Sedan läkemedlet Meldonium förbjudits bland idrottare av WADA (World Anti-Doping Agency) vid årsskiftet har flera stora sportstjärnor ertappats för doping. Här är allt du behöver veta om Meldonium.


Sedan januari har flera stora stjärnor testat positivt för Meldonium bland andra den svenska löparen Abeba Aregawi, tre ukrainska skidskyttar, en rysk cyklist och tennisvärldsstjärnan Maria Sjarapova.

Meldonium, också kallat mildronate, är en kemisk substans som ökar blodtillförseln i framförallt hjärtmuskeln. Inom vården används läkemedlet för att behandla bland annat hjärtinfarkter där blodstopp kan leda till att celler och vävnad dör. Preparatet fungerar i cellens mitokondrier, också känt som cellens kraftverk, för att förbättra energiomsättningen. Därför kan Meldonium teoretiskt sett öka energiomsättningen i flera organ i kroppen också andra muskler utöver hjärtat men få vetenskapliga studier har gjorts än.

Läkemedlet tillverkas i Lettland och skrivs ut i bland annat Litauen och Ryssland. Det är inte godkänt som läkemedel av varken USAs Food and Drug Administration eller EUs European Medicines Agency.

WADA beslöt att förbjuda Meldonium från och med 1a januari 2016 efter att de märkt att en ovanligt stor andel idrottare hade ämnet i kroppen, ett tecken på att det används i dopingsyfte.