Ett glas vin – inte längre bra för hjärtat

Du har säkert hört att rödvin är bra för hjärtat. Och kanske dricker du ett glas med gott samvete. Men idag släppts en stor studie som kommer att göra många vinälskare besvikna.


Ett glas vin om dagen – inte så bra som du tror

Tidigare forskning har i flera decennier hävdat att måttlig konsumtion av alkohol har en skyddande effekt mot hjärtinfarkt. Vilket också har blivit ett allmänt accepterat faktum i många svenska hem.

Ett sanning som en stor internationell studie idag slår hål på.

Forskargruppen bakom studien har, på uppdrag av Svenska läkarsällskapet och nykterhetsorganisationen IOGT-NTO, granskat över 100 studier sedan 1970 för att undersöka forskningen om lågkonsumtion av alkohol.

En undersökning som nu visar att på att det inte finns några bevis för att lätt eller måttlig konsumtion av alkohol har en skyddande effekt mot varken hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller andra sjukdomar.

Sven Andréasson, en av forskarna bakom de nya resultaten, menar på att tidigare studier har varit väldigt svaga.

– Ny bevisning pekar på att sambanden i själva verket är felaktiga och att det inte finns några positiva effekter alls, och att alkohol därför enbart är skadlig, säger han i ett uttalande på  Medicinska riksstämman där resultaten från forskningsrapporten idag redovisas.