Stamceller kan förebygga hjärtinfarkt

En ny studie vid Lunds universitet visar att stamceller kan ha förmågan att reparera skadade blodkärl. Upptäckten kan leda till effektivare metoder för att förebygga hjärtinfarkt.

Tobias Berg, Skribent
Senast uppdaterad 16 oktober 2015

I en studie på 800 personer, som utförts vid Lunds universitet, har forskare studerat sambandet mellan ett Stamcellerprotein som styr tillväxten av stamceller, och risken för hjärtinfarkt. Resultaten visar att de patienter som hade den lägsta nivån av proteinet hade en nästan fördubblad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Enligt forskarna tyder detta på att stamcellerna har möjlighet att reparera skadade blodkärl vilket minskar risken för hjärtkärlsjukdomar.

– Tidigare har man vetat att det finns stamceller i kärlen, men det har inte gått att visa att det finns en möjlighet för stamcellerna att reparera skador som uppstått, säger Maria Wigren, forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper på Lunds universitet till TT.

Förhoppningen är nu att resultaten ska leda till nya metoder för att förebygga hjärtkärlsjukdomar, som ett komplement till de behandlingar av riskfaktorer som finns idag.