Fosfor i mat kan kopplas till för tidig död
Tillsatser med fosfor kan kopplas till en fördubblad risk att dö i förtid av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar.
Fosfor är ett vanligt och viktigt ämne som behövs i människokroppen, men för mycket fosfor kan leda till åderförkalkning. Därför kan tillsatser av fosfor i livsmedel vara ogynnsamt för vår hälsa.
Detta visar en amerikansk studie vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore och University of Alabama. Studien har följt nästan 10 000 friska vuxna under 15 år och kartlagt deras fosforintag.
Du bör få i dig 600 mg fosfor per dag, men i Sverige ligger medelintaget i riksmaten på ungefär 1400 mg. Ungefär halva Sveriges befolkning får i sig mer fosfor än vad som är bra och riskerar därför att dö i förtid.
Fosfor finns naturligt i mejerivaror, ägg, fisk, baljväxter och kött. Men finns framförallt i tillsatser som i fryst färdigmat och tillsatser i kolsyrad läsk.